Venom 01.07.2006 – Tuska Festival, Finland
 

 

Poster
Tuska festival 2006 poster

 

Review (in Swedish)

Tuska festival liknar ingen annan festival. Till att börja med ligger festivalområdet i motsatts till alla andra festivaler i en storstad, Helsingfors. Därtill ligger den extremt centralt. 5-6 minuters gångväg från järnvägscentralen. De flesta festivaler brukar bestå av 90% pojkar och män, här är det betydligt mer jämnfördelat mellan könen. Men det som skiljer Tuska festival allra mest från alla andra liknande evenemang är den tillåtna införseln av medhavda alkoholhaltiga drycker. Att finländare gillar att dricka rusdrycker mer än den genomsnittliga världsmedborgaren är kanske ingen nyhet, men att arrangören av en musikfestival inte nekar denna tradition att förtära egen dryck på området för att inte riskera att besökaren inte ids gå dit är mer eller mindre förbluffande. Följaktligen ser jag fler fulla människor än jag någonsin sett tidigare. Men finländarna kan inte bara supa, de kan rock fett också. Det är därför ett betydligt större kaos och rockande framför scenen än på t.ex. Sweden Rock Festival månaden innan.

För att de boende i de närliggande lägenheterna inte skall störas allt för mycket får inte banden spela efter klockan 22.00 och det kan säkert vara klokt när man har ett högljutt Venom som avslutande band detta år. Det innebär dock att Venom precis som på SRF gör sin spelning i mer ljus än mörker. Men hellre ett Venom i skymning än vilket annat band som helst när som helst på dygnet. En kvart före nio har jag lyckats tränga mig fram till första led vid staketet. Trängseln är stor, likaså törsten. Värmen är tryckande. Jag avböjer likväl dryck som erbjuds från mina finländska hårdrockbröder. Petflaskor med okänd dryck känns inte som ett alternativ. Scenen är mindre än på SRF och marshallbygget har fått stoppa vid 30 förstärkare den här gången. Den är även lägre vilket gör att vi som står långt fram ser ypperligt bra. Plötsligt hörs inrotapen. Venom börjar spela på utsatt tid! Kors i taket. Jublet stiger och bandet går ut stenhårt med Black Metal. Halvvägs in i låten får Mykvs problem med gitarren. Ingenting hörs. Förstärkaren är helt väck. Varför händer detta? Framförallt - hur kan detta hända för andra spelningen i rad? Förra gången var det Cronos bas som krånglade, och nu alltså Mykvs gitarr. Suck. Låten slutförs utan Mykvs och Cronos drar ut på slutklämmen rejält för att vinna tid åt Mykvs gitarroddare. Cronos underhåller publiken någon halvminut innan han och Antton drar igenom Welcome To Hell på egen hand. Det låter onekligen väldigt annorlunda och faktiskt riktigt fräckt. Till tredje låten, Bloodlust är Mykvs åter på scen. Låten sitter som en smäck. Hitsen varvas med nytt material och de är härligt att höra hur pass bra de nyare låtarna smälter in i setlisten. Publiken är mer vild än tam och stämningen är på topp spelningen igenom. Störst bifall får Countess Bathory. Vi får även höra tre låtar som tidigare inte spelats under årets konserter, In Nomine Satanas, 1000 Days In Sodom samt Dont Burn The Witch. Speciellt de två förstnämnda görs ruggigt bra. Extra kul med variationen är det för oss som var i Sölvesborg tre veckor tidigare. Inte många grupper ändrar som bekant i sina setlist mellan spelningarna. Oväntat och friskt. Livefavoriten In League With Satan hördes spelande under repetitionen men av någon anledning slopade man låten denna afton. Snopet. Vad än anledningen var så berodde det inte på bristande gensvar från publiken. Det var konserten igenom magnifikt och den finska publiken utklassade Sweden Rock publiken på alla punkter. Världsklass.

 

Setlist

Black Metal
Welcome To Hell
Bloodlust
In Nomine Satanas
Antechrist
1000 Days In Sodom
At War With Satan

Resurrection
Countess Bathory
Don´t Burn The Witch

Burn In Hell
Warhead
Metal Black

Witching Hour

 

 Videos

 

 

Pictures
venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006venom tuska festival 2006

 

BACK TO TOUR ARCHIVE